Cum se face mâncare de cartofi

23 Feb

Înainte să te apuci să faci mâncare de cartofi te aşezi pe un scaun incomod, stingi lumina în cameră şi te gândeşti pe întuneric la lungul şir de ratări din viaţa ta. Îţi reporşezi că n-ai fost în stare să emigrezi, că nu eşti în stare să câştigi suficient de mult încât să-ţi permiţi icre negre şi şampanie în fiecare zi şi te resemnezi cu gândul că trebuie să mănânci prost şi iefin, dacă nu vrei să ai datorii la întreţinere.

Pe urmă aprinzi lumina, iei cartofi, ceapă şi o cratiţă şi te pui pe lucru. Ca să îţi amăgeşti puţin lipsa de respect faţă de sine, poţi încerca să cureţi cartofii fără să ridici cuţitul de pe tubercul decât când coaja a dispărut dintr-o singură tăietură şi să te minţi că eşti un mare om că poţi să faci asta. După ce ai curăţat cartofii îi speli şi îi tai cubuleţe în cratiţă. Cu alte cuvinte, îi nicăţeşti (regionalism din Drumul Taberei).

Apoi îţi dai seama că eşti atât de jalnic încât îţi vine iar să plângi, deci e exact momentul propice să tai ceapa. Ceapa se taie peştişor, adică tai ceapa în doo, plasezi fiecare jumătate cu partea convexă în sus şi o tai felii. Este posibil să o fi tăiat Juliene, de fapt, dracu ştie… Oricum, e o nenorocită de mâncare de cartofi, nimănui nu-i pasă.

Ceapa nicăţită o arunci cu scârbă într-o tigaie, în care mai torni şi ceva ulei şi trânteşti şi o lingură de pastă de tomate. Dacă eşti snob, pui roşii belite de coajă şi seminte, dar să nu ne minţim, snobii nu mănâncă mâncare de cartofi…

Amesteci ceapa cu bulionul până când începe să miroasă naşpa a ceapă arsă, după care arunci amestecul în cratiţa cu cartofii nicăţiţi peste care pui şi apă de la chiuvetă.

Laşi ingredientele astea să fiarbă vreo oră, aruncând prin minutul 45 şi nişte sare, puţin piper şi Maggi sau Fuchs.

Ca să nu fie o mâncare de cartofi de tot căcatul, arunci spre final şi o frunză uscată de dafin în amestec. Cică frunza de dafin dă o savoare aparte mâncării de cartofi, dar nu bag mâna în foc. Cert e că nu trebuie să exageraţi cu dafinul, căci, după cum bine ştiţi, infuzia din această frunză provoacă avort spontan, iar consumul exagerat poate duce la moarte. Nu că viaţa menţinută cu ajutorul mâncării de cartofi ar merita trăită, dar pula mea…

În cazul în care nu sunteţi vegetarieni, în mâncarea de cartofi se poate pune şi carne, după cum urmează: Vă duceţi la magazin şi vă faceţi de căcat cerând coastele alea ieftine de porc. Apoi ajungeţi acasă şi, cu un satâr sau un cuţit mai zdravăn şi un ciocan tăiaţi coastele pe din doo.

Coastele se prăjesc în ulei şi se aruncă în cratiţa cu mâncarea de cartofi. Cu tot cu uleiul ăla gras, pentru gust.

Merge să pui şi copane de pui, după acelaşi principiu.

Mâncarea de cartofi se serveşte caldă, cu murături, dacă aveţi. Dacă vreţi să vă îngrăşaţi ca un porc, se serveşte şi cu pâine.

În cazul în care nu gătiţi doar pentru voi, vă recomand să scuipaţi în mâncarea de cartofi înainte ca aceasta să se oprească din fiert, pentru ca spuma flegmei să se disipeze.

Căci ţineţi minte, să scuipi în mâncarea unui prieten este mai puţin dureros decât să nu scuipi în mâncarea unui duşman. Şi, vorba aia, niciodată nu ştii cine vine la masă…

Poftă bună!

11 Răspunsuri to “Cum se face mâncare de cartofi”

  1. Cosmina Andrei 24/02/2012 la 0:52 #

    =))))))))))))))))))))))))

  2. Serban Vasile 26/02/2012 la 1:04 #

    Reteta e total gresita din punct de vedere tehnic. Stilistic e excelenta. Niciodata in tigaie nu se asociaza ceapa prajita cu rosiile sau bulionul, ca te alegi cu usturimi la stomac, uneori destul de severe. In al doilea rand, o mancare de cartofi nu se lasa la fiert o ora, ca ajunge terci, iar gustul devine de laturi.

    • bucatarulflegmatic 26/02/2012 la 17:08 #

      Atunci da-mi voie sa reformulez: cum se face o mancare PROASTA de cartofi!!! ;)

    • Anonim 07/03/2014 la 20:05 #

      U poate o sti altcumva!!!

  3. Anonim 28/02/2012 la 17:32 #

    N-ai scris nimic despre frunzele de patrunjel… :)

    • bucatarulflegmatic 28/02/2012 la 18:52 #

      A, nu te lua dupa poza. E furaciune. Nu e CHIAR mancarea de cartofi facuta de mine. A mea e fara patrunjel si mai maronie, asa…

      • Anonim 28/02/2012 la 21:04 #

        :) Tot inainte!

  4. Anonim 08/03/2013 la 22:46 #

    este buna mancarea de cartofi dar sa o manance altii nu eu

    • Cudi 15/04/2013 la 21:31 #

      Prefer salata orientala, cartofii copti, cartofii fierti, piure,cartofii prajiti, da’ nu tocana de cartofi! Semneaza un mare piciocar, care-i de mirare ca nu defecheaza gandaci de colorado. :p

      • bucatarulflegmatic 15/04/2013 la 23:17 #

        Păi scopul mâncării de cartofi ăsta e – e atât de nasoală încât, de scârbă, te lungeşti cu mâncatul şi o săptămână. Altfel, piciocii pe care chiar ai poftă să-i mănânci, îi mănânci la o singură masă.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Cum să-ți crești șansele să fuți o tipă deșteaptă « cosas de nada - 27/02/2012

    [...] Cum să faci mâncare de cartofi Like this:LikeBe the first to like this post. [...]

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 29 other followers

%d bloggers like this: