Cum se face mâncare de cartofi

Înainte să te apuci să faci mâncare de cartofi te aşezi pe un scaun incomod, stingi lumina în cameră şi te gândeşti pe întuneric la lungul şir de ratări din viaţa ta. Îţi reporşezi că n-ai fost în stare să emigrezi, că nu eşti în stare să câştigi suficient de mult încât să-ţi permiţi icre negre şi şampanie în fiecare zi şi te resemnezi cu gândul că trebuie să mănânci prost şi iefin, dacă nu vrei să ai datorii la întreţinere.

Pe urmă aprinzi lumina, iei cartofi, ceapă şi o cratiţă şi te pui pe lucru. Ca să îţi amăgeşti puţin lipsa de respect faţă de sine, poţi încerca să cureţi cartofii fără să ridici cuţitul de pe tubercul decât când coaja a dispărut dintr-o singură tăietură şi să te minţi că eşti un mare om că poţi să faci asta. După ce ai curăţat cartofii îi speli şi îi tai cubuleţe în cratiţă. Cu alte cuvinte, îi nicăţeşti (regionalism din Drumul Taberei).

Apoi îţi dai seama că eşti atât de jalnic încât îţi vine iar să plângi, deci e exact momentul propice să tai ceapa. Ceapa se taie peştişor, adică tai ceapa în doo, plasezi fiecare jumătate cu partea convexă în sus şi o tai felii. Este posibil să o fi tăiat Juliene, de fapt, dracu ştie… Oricum, e o nenorocită de mâncare de cartofi, nimănui nu-i pasă.

Ceapa nicăţită o arunci cu scârbă într-o tigaie, în care mai torni şi ceva ulei şi trânteşti şi o lingură de pastă de tomate. Dacă eşti snob, pui roşii belite de coajă şi seminte, dar să nu ne minţim, snobii nu mănâncă mâncare de cartofi…

Amesteci ceapa cu bulionul până când începe să miroasă naşpa a ceapă arsă, după care arunci amestecul în cratiţa cu cartofii nicăţiţi peste care pui şi apă de la chiuvetă.

Laşi ingredientele astea să fiarbă vreo oră, aruncând prin minutul 45 şi nişte sare, puţin piper şi Maggi sau Fuchs.

Ca să nu fie o mâncare de cartofi de tot căcatul, arunci spre final şi o frunză uscată de dafin în amestec. Cică frunza de dafin dă o savoare aparte mâncării de cartofi, dar nu bag mâna în foc. Cert e că nu trebuie să exageraţi cu dafinul, căci, după cum bine ştiţi, infuzia din această frunză provoacă avort spontan, iar consumul exagerat poate duce la moarte. Nu că viaţa menţinută cu ajutorul mâncării de cartofi ar merita trăită, dar pula mea…

În cazul în care nu sunteţi vegetarieni, în mâncarea de cartofi se poate pune şi carne, după cum urmează: Vă duceţi la magazin şi vă faceţi de căcat cerând coastele alea ieftine de porc. Apoi ajungeţi acasă şi, cu un satâr sau un cuţit mai zdravăn şi un ciocan tăiaţi coastele pe din doo.

Coastele se prăjesc în ulei şi se aruncă în cratiţa cu mâncarea de cartofi. Cu tot cu uleiul ăla gras, pentru gust.

Merge să pui şi copane de pui, după acelaşi principiu.

Mâncarea de cartofi se serveşte caldă, cu murături, dacă aveţi. Dacă vreţi să vă îngrăşaţi ca un porc, se serveşte şi cu pâine.

În cazul în care nu gătiţi doar pentru voi, vă recomand să scuipaţi în mâncarea de cartofi înainte ca aceasta să se oprească din fiert, pentru ca spuma flegmei să se disipeze.

Căci ţineţi minte, să scuipi în mâncarea unui prieten este mai puţin dureros decât să nu scuipi în mâncarea unui duşman. Şi, vorba aia, niciodată nu ştii cine vine la masă…

Poftă bună!

12 responses to this post.

  1. =))))))))))))))))))))))))

    Apreciază

    Răspunde

  2. Posted by Serban Vasile on 26/02/2012 at 1:04

    Reteta e total gresita din punct de vedere tehnic. Stilistic e excelenta. Niciodata in tigaie nu se asociaza ceapa prajita cu rosiile sau bulionul, ca te alegi cu usturimi la stomac, uneori destul de severe. In al doilea rand, o mancare de cartofi nu se lasa la fiert o ora, ca ajunge terci, iar gustul devine de laturi.

    Apreciază

    Răspunde

  3. […] Cum să faci mâncare de cartofi Like this:LikeBe the first to like this post. […]

    Apreciază

    Răspunde

  4. Posted by Anonim on 28/02/2012 at 17:32

    N-ai scris nimic despre frunzele de patrunjel… 🙂

    Apreciază

    Răspunde

  5. Posted by Anonim on 08/03/2013 at 22:46

    este buna mancarea de cartofi dar sa o manance altii nu eu

    Apreciază

    Răspunde

    • Posted by Cudi on 15/04/2013 at 21:31

      Prefer salata orientala, cartofii copti, cartofii fierti, piure,cartofii prajiti, da’ nu tocana de cartofi! Semneaza un mare piciocar, care-i de mirare ca nu defecheaza gandaci de colorado. :p

      Apreciază

      Răspunde

      • Păi scopul mâncării de cartofi ăsta e – e atât de nasoală încât, de scârbă, te lungeşti cu mâncatul şi o săptămână. Altfel, piciocii pe care chiar ai poftă să-i mănânci, îi mănânci la o singură masă.

        Apreciază

        Răspunde

  6. Posted by sorana on 13/02/2016 at 21:38

    Ha ha ha,buna reteta,mai ales pt.tinere maritate! :(y)

    Apreciat de 1 persoană

    Răspunde

Lasă un comentariu