Cum se fac cartofii prăjiţi

cartofi prajiti

Înainte să faceţi cartofi prăjiţi, trebuie să stabiliţi mai întâi dacă sunteţi cu adevărat un om matur, ori, în ciuda anilor acumulaţi, aţi rămas la un stadiu infantil de gândire şi comportament.

Acest lucru poate fi făcut foarte uşor în felul următor: Mergeţi până la biblioteca personală sau până la cea mai apropiată librărie, puneţi mâna pe primul volum din „1Q84” de Haruki Murakami, deschideţi cartea la pagina 149 şi citiţi următoarea frază:

Cei doi coborâră într-o gară numită Futamatao„.

Dacă reuşiţi să citiţi acest pasaj fără să vă manifestaţi pueril, înseamnă că sunteţi un om matur, iar cartofii prăjiţi nu sunt pentru dumneavoastră. Dacă din contră, vă surprindeţi chicotind ca un puber concupiscent de 11 ani, atunci puteţi face cartofi prăjiţi fără mustrări de conştiinţă.

Toate aceste precauţii sunt necesare deoarece cartofii prăjiţi sunt atât de nocivi sănătăţii voastre, încât doar faptul că acest fel de mâncare e preferat de copiii din întreaga lume, iar voi înşivă sunteţi un copil împănat în grăsimea trupului unui adult, poate justfica prepararea şi consumarea lui.

De asemenea, mai târziu în viaţă, când diabetului zaharat, obezităţii morbide şi hipertensiunii arteriale de care veţi suferi li se vor mai adăuga şi cancerul la colon, în momentul în care rudele vă vor reproşa că muriţi şi îi lăsaţi de izbelişte, veţi putea invoca faptul că imatur fiind, n-aţi ştiut care sunt consecinţele dietei bazate pe cartofi prăjiţi.

Cum se fac efectiv cartofii prăjiţi:

Pentru a pregăti cartofi prăjiţi aveţi nevoie de următoarele ingrediente:

1) Cartofi;

2) Ulei.

Experţii culinari recomandă folosirea cartofilor roşii pentru cartofii prăjiţi, dar puteţi pune acest sfat pe seama dorinţei lor de a epata. În realitate, atât cartofii roşii, cât şi cei albi au cam acelaşi gust grosier şi se gătesc la fel de repede. Plus că, luaţi din piaţă, cartofii sunt atât de plini de noroi şi jeg, încât culoarea lor e oricum greu de desluşit.

Pentru a putea fi prăjiţi, cartofii trebuie să fie mai întâi curăţaţi de coajă. Pentru a evita să vă umpleţi mâinile de noroiul stratificat pe tuberculi, obţinând astfel un look de ţăran sau călător al tramvaiului 41, este bine ca mai întâi să spălaţi cartofii ăia sub jetul de apă călâie de la chiuvetă.

Odată cartoful spălat, luaţi un cuţit şi încordaţi bărbăteşte bicepsul, ţinând instrumentul cât mai nemişcat. Împingând gentil tuberculul în lamă, efectuaţi o incizie oblică cât să pătrundă ascuţişul pe sub coajă, dar nu în miezul cartofului. După acest prim şi cel mai important pas, nu vă rămâne decât să rotiţi tuberculul în aşa fel, încât, treptat, toată coaja să fie belită prin aşchiere.

Există şi metoda, ce-i drept mai eficientă, de a ţine cartoful nemişcat într-o mână şi a roti cuţintul pe sub coaja lui cu cealaltă mână, însă în acest fel creşte riscul de a vă tăia degetele.

În fine, după ce aţi curăţat doi sau trei cartofi şi i-aţi spălat de jegul rămas, urmează operaţiunea şi mai delicată de nicăţire.

A nicăţi este un regionalism din Drumul Taberei care înseamnă tăierea în bucăţi mărunte a unui produs, de regulă alimentar.

Cartoful se nicăţeşte după un tipar specific, deci nu mai daţi scroll în jos oripilaţi că textul este lung, ci concentraţi-vă la aceste instrucţiuni.

Înfigând cuţitul hotărât şi cu forţă moderată în cartof, tăiaţi pe lung, de la un pol ţuguiat la celălalt pol ţuguiat, o felie cu grosimea de un centimetru. Apoi repetaţi operaţiunea tăind alte felii de un centimetru în acelaşi fel, până când tot cartoful a fost redus la o serie de cinci sau şase astfel de felii. După asta, luaţi fiecare felie în parte şi, introducând iarăşi cuţitul către polul ţuguiat al feliei, tăiaţi de sus în jos, la intervale de un centimetru, până când obţineţi bucăţelele alea oarecum paralelipipedice de cartof.

După ce în recipientul de nicăţit aveţi doar aceste pseudoparalelipipede tuberculoase, este timpul să le clătiţi din nou cu apă, pentru a elimina amidonul acumulat şi împiedica cartofii să se lipească unii de alţii în tigaie.

Nici aruncatul cartofilor în tigaie nu este atât de simplu pe cât ar părea. Tigaia trebuie să fie umplută cu ulei (fie uleiul găsit deja în tigaie de la prăjeli anterioare, fie de-ăla nou, din sticlă) suficient de mult încât cartofii pe care îi aruncaţi acolo să fie acoperiţi de respectivul lichid.

Experţii culinari spun că uleiul trebuie să fie suficient de încins încât atunci când aruncaţi cartofii, aceştia să producă instantaneu bulbuci în ulei. Experienţa personală mi-a demonstrat, însă, că cartofii se vor prăji şi dacă nu este uleiul încins când îi arunci în tigaie, deci nu ştiu ce să zic…

Cartofii se lasă între cinci şi şapte minute la prăjit. Se recomandă pătrăcălirea lor la intervale de două minute (a pătrăcăli este un regionalism din Drumul Taberei care înseamnă agitare sau amestecare moderată). Prin pătrăcălire vă asiguraţi că cartofii nu se vor lipi prea tare între ei.

După ce cartofii capătă o nuanţă de galben pronunţat, este semn că sunt gata şi trebuie scoşi. Dacă din galben pronunţat au devenit maro închis sau negri, e semn că aţi mers prea departe cu prăjirea.

Şi cu asta, gata, aţi făcut cartofi prăjiţi!

Cartofii se scot din tigaie cu paleta sau furculiţa (în funcţie de cât de uleioşi îi preferaţi) şi se mănâncă cu pâine, usturoi sau ketchup.

Dacă gătiţi cartofi prăjiţi pentru un neprieten, puteţi scuipa peste ei cu grijă la scoaterea din tigaie, pătrăcălindu-i apoi pentru ca sputa să nu sară în ochi, ci să pară o urmă fină de clăbuc al unui ulei mai vechi.

Poftă bună!

27 responses to this post.

  1. „belită prin aşchiere”
    „a nicăţi”
    „a pătrăcăli”

    Mare belea de om trebuie sa fii! :))

    Bine-asa!!

    Apreciat de 1 persoană

    Răspunde

  2. Posted by Anonim on 07/10/2015 at 10:33

    Nu mai bine făceai tu altceva și mâncai niște salata.Ne-ai omorat cu „cartofii jegoși și periculosi” si cu vocabularul din „drumul taberei”!!!

    Apreciază

    Răspunde

  3. Posted by Anonim on 28/12/2015 at 19:09

    asta e reteta pt scanduri de wc prajite nu pt……..

    Apreciază

    Răspunde

  4. Posted by Anonim on 06/07/2016 at 13:14

    Un raspuns de doi bani. Nu știi sa răspunzi scurt si la obiect. De ce oare se lipesc cartofii in tigaie?

    Apreciază

    Răspunde

    • Din cauza celor şase atomi de carbon prezenţi în fiecare moleculă de amidon – substanţă care îmbălsămează cartoful în procesul de nicăţire. Atomii de carbon sunt vestiţi în lumea particulelor pentru faptul că se combină cu aproape orice. Chiar şi cu recipientul în care cartofii sunt prăjiţi. O soluţie de a evita această problemă este să torni şi ulei în tigaie. Preferabil până când pelicula de ulei acoperă în întregime cartofii. De asemenea, dacă speli cartofii după nicăţire, cantitatea de C6H10O5 eliminată la tăierea tuberculului scade, probabilitatea lipirii cartofilor scăzând la rândul ei.

      Apreciază

      Răspunde

  5. Posted by Claudiu on 31/07/2016 at 16:27

    Ai reusit sa scrii un intreg roman despre cartofi prajiti. Felicitari, dar 99% din ce ai scris, e scris degeaba, parerea mea. …sa nu mai vorbim de exprimare…

    Apreciază

    Răspunde

    • UMÓR s. n. Înclinare spre glume și ironii, ascunse sub o aparență de seriozitate; manifestare prin vorbe sau prin scris a acestei înclinații; p. ext. veselie, haz. ♦ Categorie estetică aparținând sferei comicului a cărei esență constă în sublinierea incompatibilității și absurdității laturilor unor situații considerate firești. [Var.: humór s. n.] – Din fr. humeur, humour. Cf. engl. humour.

      Apreciază

      Răspunde

  6. Posted by Anonim on 01/09/2016 at 13:06

    Nui sanatos omul care are asa idee de a prepara cartofii. Offf se va chinui mititelul o zi intreaga si tot flamind va raminea.

    Apreciază

    Răspunde

  7. Posted by Mihail on 09/11/2016 at 22:14

    Mulțumesc!

    Apreciază

    Răspunde

  8. Posted by Anonim on 17/04/2017 at 19:24

    Ba

    Apreciază

    Răspunde

  9. Posted by Anonim on 23/11/2017 at 10:59

    lool asa e cand se face filozoful bucatar ,,, iti recomand serios sa mergi sa cureti vaca si sa mulgi laptele … o fi nociv si ala? deoarece pe tate se mai unge cu balega si vaca

    Apreciază

    Răspunde

  10. Posted by Anonim on 24/11/2017 at 0:11

    esti genial…

    Apreciat de 1 persoană

    Răspunde

  11. Posted by Pasole on 03/03/2018 at 10:15

    Asa gretos am simtit textul, parca te vad in fata mea. Si tare cred, prietenul meu, ca tu ai bagat pula in tine.

    Apreciază

    Răspunde

    • Curios cum mai întâi vorbeşti de ceea ce simţi, apoi descrii o fantezie şi sfârşeşti prin a invoca o pulă.

      Şi mai curios cum te referi la pulă, ca la o entitate pe care nu vrei să o întinezi articulând-o. Ai mult respect pentru pulă, nu?

      Apreciază

      Răspunde

  12. Posted by Joe on 07/03/2018 at 14:38

    Frate numai pot de ras ! 😂😂😂 … chiar acum fac niste Cartofi !

    Apreciat de 1 persoană

    Răspunde

  13. Posted by Ma-ta on 09/06/2018 at 18:25

    Curata jegul de la gura ,si dupa fa o tura de cartofi ca sigur iti ghiortaie matele de foame ,anagramatule.

    Apreciază

    Răspunde

    • Nu mă ocup cu anagramele, mai bag nişte conotaţii, nişte dublu sensuri, uneori, dar, de cele mai multe ori, sintagmele pe care le folosesc au sensul lor propriu.

      Dacă îţi zic că eşti un idiot, trebuie să iei textul ca atare, nu să consideri că e o anagramă.

      P.S. Învaţă locul virgulelor. Nu înainte de „şi”, în cazul de mai sus. Şi lipite de ultimul cuvânt, nu de cuvântul care urmează.

      Băi, prostule! – corect

      Băi ,prostule! – incorect

      Apreciază

      Răspunde

  14. Posted by Sansnomsans on 21/11/2018 at 21:41

    Mai fratilor, omul a descris prajirea cartofilor intr un mod amuzant si voi v ati scarbosit toti pe aici. Cam asa se prajesc cartofii in 80 la suta din gospodariile din tara. Felul in care a povestit prajirea cartofilor m a facut sa citesc pana la capat desi stiu prea bine cum se prajesc cartofii.
    Mai asteptam si alte retetete „povestite pe indelete” de la bucatarulflegmatic

    Apreciat de 1 persoană

    Răspunde

  15. Posted by dunbarton on 07/06/2019 at 14:02

    Da tata, omu’ gateste si gandeste ca mine, inclusiv flegma de la sfarsit. Cine ia in tragic modul lui de exprimare, cu siguranta are ori o privire de Saint-Bernard, ori o gandire precum o privire de Saint-Bernard.
    Frate bucatar, dupa salata de rosii si cartofii prajiti, asteptam si o reteta de oo fierte.

    Apreciază

    Răspunde

  16. Posted by Shouyou on 11/10/2020 at 21:21

    Prea multă bătaie de joc, când o persoană ajunge să glumească despre ceva și continuă aceeași glumă la infinit devine plictisitor și de prost gust, felul în care descrii o simplă rețetă pe un ton ironic îmi dă de înțeles că ești o persoană destul de ignorantă și nepăsătoare față de cei din jurul ei, uneori dacă te scufunzi prea mult în întuneric nu o să mai reușești să ieși la suprafață, succes.

    Apreciază

    Răspunde

Lasă un comentariu