Poveste de Anul Nou VI. Dan-Alexandru Radu mănâncă o ciorbă

Ciorba

Aşezându-se la masă cu faţa lui impenetrabilă, Dan-Alexandru Radu începu să mănânce ciorbă. Era noaptea de Anul Nou şi zgomotul pocnitorilor aruncate pe fereastră de vecinii de la etajele superioare continuau să le producă acestora, multe zile mai târziu, o încântare inexplicabilă.

Dan-Alexandru Radu continua să mănânce ciorbă, uitându-se încruntat la salata de boeuf aşezată pe masă, în faţa lui. Privindu-l, nu-ţi puteai da seama dacă îi place sau nu ciorba aia. Dâre de zeamă cu urme de tăiţei i se scurgeau alene pe bărbia bărbierită neglijent.

După cinci linguri de ciorbă, Dan-Alexandru Radu muşcă dintr-o felie de pâine, apoi continuă să mănânce ciorbă sorbind-o ceva mai zgomotos decât ar fi în mod normal acceptabil în societate.

În sufrageria în care Dan-Alexandru Radu mânca ciorbă, un televizor deschis pe un program unde se difuza o emisiune de divertisment arunca pâlpâiri de lumină rece în ochii şi mai reci ai lui Dan-Alexandru Radu.

Acesta continua să mănânce ciorbă de parcă râsetele de la televizor sau zumzetul comesenilor nu ar fi răzbătut până la el. Mai muşcă odată din felia de pâine, privind apatic pe geam cum de la o fereastră a blocului vecin sunt aruncate focuri de artificii spre cer şi ambalajele artificiilor spre pământ.

Dan-Alexandru Radu continuă să mănânce ciorbă, lingura de care se folosea lovind acum zgomotos smalţul farfuriei.

Mai era un ceas până la Anul Nou când Dan-Alexandru Radu încetă să mai mănânce ciorbă, lăsând două-trei linguri de zeamă în farfurie. Păstră aceeaşi figură impenetrabilă când fu invitat să încerce salata de boeuf.

„Nu”, zise acesta cu voce slabă, aproape neinteligibilă, după vreo zece minute în care păruse că s-a gândit la ceva mai important decât era obişnuit să se gândească.

„Mă duc să mă culc”, adăugă după alte câteva minute, lăsând asistenţa vag surprinsă în momentul în care se ridică de la masă.

EPILOG

Ulterior, Dan-Alexandru Radu avea să scrie un scenariu de film inspirat de această experienţă. Pelicula avea sa ia premiul trei la Festivalul Internaţional de Film din Tbilisi şi să fie propunerea României la premiile Oscar, fără să ajungă printre nominalizările finale.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: