Povestea Oanei Maria, fata care se săturase să tot ia report pe Facebook

cuplu1

Nu exista nicio urmă de sfârc în poza ei. Oana Maria verificase de două ori ca să fie sigură, chit că toată acestă auto-cenzură nu-i era deloc pe plac. Cât fusese copil abia aştepta să crească ca să nu i se mai zică: „de ce faci aia, de ce faci aialaltă, de ce eşti vegetariană, de ce nu porţi sutien”, iar acum, la aproape 30 de ani, se pomenea că iarăşi trebuie să se dea peste cap ca să facă pe plac unor oameni pe care nici măcar nu-i cunoştea. Postă fotografia pe Facebook ca poză de profil cu presentimentul că nici măcar lipsa sfârcului la vedere nu-i va împiedica pe răutăcioşi să îi dea report.

Oana Maria lua report cam o dată pe lună, uneori şi mai des. Primele dăţi se simţise oarecum flatată şi luase totul ca un semn că în lupta cu duşmanul încuiat la minte impactul ei e mare. Cu timpul, însă, de fiecare când se trezea cu câte o insipidă scrisoare de la Facebook, în care i se bătea obrazul că e imorală şi periculoasă pentru familia obişnuită de pe planeta Pământ, simţea că elanul în lupta cu morile de vânt îi scade.

Noua ei poză de profil, doi umeri goi şi un side-boob, rezistă două zile fără să stârnească controverse. Apoi, veşnicul mesaj de la Facebook, în care i se amintea că a încălcat „the guidelines”, îşi făcu apriţia, făcând-o pe altfel paşnica Oana Maria să dorească să ajungă măcar o dată în viaţă faţă în faţă cu detractorii ei. Cu acest sentiment urcă în seara aceea pe scenă şi, când cântă melodia „Abia aştept”, puse mai multă patimă ca de obicei în versurile despre turnatul cianurii în vermut şi plasarea de bombe sub scaune.

Până la urmă, publicul o făcu să se calmeze. Cânta deja de ani buni în formula Poetrip, iar numărul de fani era în creştere. Dacă la început ştia fiecare om din public după nume sau măcar din vedere, acum îşi dădea seama că e ascultată de o grămadă de puştani cu care nu avusese nicio tangenţă până atunci.

Miji ochii la întunericul sălii încercând să distingă câteva din feţele noi. Privirea îi fu atrasă de un băiat bălai, probabil adolescent, care, observând că este fixat, se fâstâci, îşi trase repede gluga hanoracului peste cârlionţi şi se întoarse cu spatele la ea.

„Până la urmă poate sunt şi oameni care ar leşina la vederea unui sfârc pe lumea asta”, îşi zise Oana Maria.

II

De luni bune umbla zvonul prin Menlo Park că Mark Zuckerberg a devenit din om neom. Bălaiul CEO, o umbră a puţoiului energic de altă dată, încetase să mai conducă corporaţia cu o mână de fier şi îşi petrecea acum zilele închis în birou, dezinteresat de tot ce înseamnă business, ascultând obsesiv o muzică bizară într-o limbă greu de descifrat, un fel de sârbo-croată-thailandeză-dothraki. Mulţi credeau că această schimbare venea de la faptul că Zuckerberg devenise vegetarian. Într-adevăr, departe erau zilele în care cârlionţatul mogul îşi omora singur oile în curte, pentru a avea ce mânca la cină. Slab cui, părând însăşi moartea cu coasa în hanoracele sale negre, se târa oftând pe coridoarele Facebookului, molfăind morcovi şi fluturând mâna a lehamite de câte ori i se înainta câte un document.

Doar o mână de oameni ştia că mogulică era interesat acum doar de un singur aspect al afacerii: reporturile pentru pozele cu nuditate. Zuckerberg îşi tapetase pereţii biroului cu printuri de astfel de poze şi, deşi fotografiile variau ca subiect şi compoziţie, era clar că înfăţişau una şi aceeaşi femeie.

Si mai puţini oameni ştiau că obsesivul mogul îşi convocase de mai multe ori avocaţii încercând să găsească modalităţi legale de a aboli cenzura când vine vorba de nuditate. Deşi obţinu câteva concesii, avocaţii îi arătaseră că nu are cum să facă asta şi să-şi menţină miliardele şi bunele relaţii cu statul în acelaşi timp.

Astfel că Zuckerberg continuă să ofteze multe zile uitându-se la pozele raportate ca fiind ofensatoare şi ascultând bizara muzică de care nu se mai sătura. Iar în seara în care poza fără sfârcuri, dar cu side-boob a Oanei Maria îi poposi pe birou, mogulul nu mai rabdă decât preţ de o labă până să-şi rezerve un charter spre Bucureşti şi să alerge spre aeroport fără ca măcar să mai treacă pe acasă să îşi schimbe de hanorac.

III

Oana Maria era obişnuită să primească felicitări, strângeri de mână, ba chiar şi îmbrăţişări, ţigări şi băutură de la fani, după concerte, însă nimeni nu mai îngenunchease în faţa ei până acum. Întinse o mână să-l ajute pe tânărul în hanorac despre care credea că s-a împiedicat, însă acesta, în loc să-i folosească mâna pe post de pârghie, începu să i-o pupe pasional de la degete până la cot şi înapoi.

Apoi scoase un inel a cărei piatră strălucea chiar şi în obscuritatea clubului Control şi începu să-şi declare sentimentele în româna cu accent moldovenesc a americanilor forţaţi să încerce acest grai.

„Sunt Mark Zuckerberg şi cred că eşti drăguţă. Vrei să fii soţia mea”?

Ochii Oanei Maria sclipiră galeş, în timp ce Zuckerberg, vorbind acum în engleză, îi povestea cum s-a născut dragostea lui pentru ea şi cum, de când s-a înfiripat sentimentul, a început să o imite în toate cele.

După un timp, trecură de la declaraţii la shoturi de tequila, astfel că, atunci când Oana Maria acceptă până la urmă să fie soţia mogulului, acesta abia mai avu puterea să schiţeze jumătate de zâmbet, aşa cum se afla acum, cu o falcă lipită de bar.

„Ne vom căsători chiar mâine. Stai liniştit, cu o minimă şpagă scoatem toate actele de care avem nevoie în câteva ore. Mâine dimineaţă vreau să semnăm şi contractul prenupţial. Nu băli a protest! Vreau să fac asta pentru a elimina din start bănuiala că te-aş lua pentru bani”, îi mai spuse Oana Maria mogulului, înainte ca acesta să cadă în neştiinţă.

IV

Lacrimile de fericire se împletiră cu cele provocate de acţiunea vomatului, în dimineaţa următoare, când, în cea mai fericită zi a vieţii sale, marele Z experimentă şi cea mai năprasnică mahmureală din câte avusese până atunci. Oana Maria, împreună cu echipa ei de avocaţi, îl vizită la apartamentul lui din Hilton înainte ca echipa medicală personală să apară pentru a-i vindeca mahmureala cu perfuzii.

Zuckerberg citi contractul prenupţial pe diagonală, iar ochiul său de expert nu văzu pericolul vreunei pierderi majore de capital printre rândurile care îi jucau prin faţa ochilor. Oana Maria solicita doar o slujbă la Facebook, iar pretenţiile ei financiare erau ridicol de mici. Chiaunul Z se chinui o vreme să citească şi anexa: „Reguli de comportament domestic”, scrisă cu un font mai mic, însă nu putu să se mai concentreze. Pentru că în încăpere era cald, Oana Maria descheiase nasturii cardiganului cuminte pe care îl purta, dezvăluind o bluză transparentă care îl făcu pe mogul să dea din nou fuga la baie. Apoi, cu mâini tremurânde şi lipicioase semnă contractul şi, adăugând doar un papion la hanorac, porni direct spre starea civilă alături de Oana Maria şi echipa ei de avocaţi.

Ritualul căsătoriei civile din România îl dezamăgi puţin pe mogul, obişnuit cum era cu ceremoniile romanţioase din SUA. Formalităţile durară două minute, dar nici aşa Zuckerberg nu putu să se concentreze. Îi fugeau tot timpul ochii la un ins lugubru din stânga lui, despre care i se explicase că îi va servi drept martor.

Individul, un tip mătăhălos şi taciturn, continuă să-l urmărească şi după ce se sfârşi ceremonia, holbându-se la el cu un aer dezolat şi ignorând pişcoturile şi palinca pe care Oana Maria le pregătise pentru prietenii ei, o clică de hipsteri care înlocuise clica de avocaţi.

„El este Dan-Alexandru Radu, valetul tău personal. Cadoul meu de nuntă pentru tine”, îl lămuri într-un târziu Oana Maria. Iar când nedumeritul Z dădu să protesteze, Oana Maria îi reaminti că nu e frumos să refuzi un dar. În plus, semnase deja de primire pentru Dan-Alexandru Radu odată cu contractul prenupţial.

V

Planurile de viitor ale Oanei Maria se cristalizaseră în câteva secunde după ce Zuckerberg o ceruse în căsătorie, iar gândul la Dan-Alexandru Radu răsărise în mintea ei cât se poate de natural. Pentru a-şi duce planurile la bun sfârşit avea nevoie de un individ cu spiritul deja frânt, obişnuit cu munci monotone, dispus să facă ce i se spune fără să cârcnească şi fără să pună întrebări. Or Dan-Alexandru Radu era printre puţinii, dacă nu singurul dintre prietenii ei care corespundea acestor cerinţe. Obişnuit cu munci şi mai sinistre decât cele pe care Oana Maria i le propusese în noaptea în care îl dusese pe Zuckerberg beat muci la Hilton, Dan-Alexandru Radu îşi intră repede în rol, devenind valetul şi umbra deprimată a mogulului soţ.

În prima noapte de căsnicie a asimetricului cuplu, Dan-Alexandru Radu îi urmă pe cei doi în dormitor cu cel mai dezolat şi firesc aer din lume, adunând ciorapii şi chiloţii lui Zuckerberg de pe covor, imediat ce acesta îi lepădase. Apoi se interpuse între mogul şi mireasa lui, îl apucă pe erectul Z de ceafă şi îi arată cu ajutorul unei lupe partea din capitolul: „Reguli de comportament domestic”, din contractul prenupţial, în care se stipula că aruncatul ciorapilor pe covor aduce cu sine o penalitate de o săptămână de privare de sex.

Oana Maria primi mai bine această veste decât consortul ei.

„You have to follow the guidelines”, îi zise mogulului înlăcrămat ridicând din umeri şi părăsind budoarul pentru a bântui cluburile capitaline de una singură.

Şi astfel începu luna de miere pentru chinuitul Z. Dan-Alexandru Radu îl urma peste tot ca un câine bătut scrupulos, indicându-i patul cu cearşafuri scorţoase nefăcut, urmele de noroi lăsate de converşi pe marmură (Zuckerberg cumpărase palatul lui Gigi Becali pentru el şi mireasa lui), farfuriile nespălate din chiuvetă, tubul de pastă de dinţi stors de la mijloc şi multe alte mărunţişuri care însemnau tot atâtea săptămâni fără de sex, conform cu contractul semnat la mahmureală.

În cele din urmă, mogulică începu să se obişnuiască cu ideea că viaţa de miliardar însurat se rezumă la gestionarea afacerilor pe timp de zi şi partide de dame şi şeptică cu valetul personal pe timp de seară. Începuse să-l aprecieze puţin pe Dan-Alexandru Radu, chit că acesta fusese foarte crud cu el. În ziua în care lui Zuckerberg îi sărise muştarul şi începuse să urle la Oana Maria, reproşându-i că ce trăiesc ei doi nu e viaţă, Dan-Alexandru Radu nu numai că îl amendase cu o lună fără de sex, dar, respectând contractul prenupţial până la ultima literă, îl forţă pe mogul să urmărească nu mai puţin de opt ore consecutive de documentare privind efectele nefaste ale falocentrismului. Apoi, însă, valetul dăduse dovadă de înţelegere, închizând ochii atunci când îl urma în baie şi prefăcându-se că nu aude plânsetele sale de jale şi gâfâiala nostalgică pe care o emitea sub dus.

În a şasea lună de abstinenţă matrimonială, Zuckerberg decise să joace totul sau nimic.

Era duminică dimineaţă. Oana Maria trebuia să se întoarcă din oraş din clipă în clipă. Zuckerberg se trezi cuminte, ca în fiecare zi, îşi salută valetul, făcu patul, aerisi dormitorul şi, înarmat cu nişte fotografii nud ale Oanei Maria şi urmat de Dan-Alexandru Radu se îndreptă spre baie. Marele Z aprinse amabil un chibrit în timp ce îşi rezolvă problemele stringente, apoi, valetul, conform înţelegerii tacite, închise ochii când Zuckerberg intră în dus cu fotografiile la el.

Mogulică îşi făcu mutarea cu rapiditatea unui ghepard. Graţie jumătăţii de an de abstinenţă, marele Z era încordat ca un arc, aşa că saltul lui din duş în afara băii îl luă pe Dan-Alexandru Radu complet pe nepregătite. Mogulul baricadă repede uşa cu un dulap din lemn masiv din apropiere, apoi coborî repede scările, fix în momentul în care paşii Oanei Maria se auzeau în curte.

Cele şase luni de căsnicie fuseseră cele mai frumoase din viaţa Oanei Maria. Modestul salariu primit de la Facebook îi dăduse ocazia de a face cinste cu băutură şi lăutari tuturor prietenilor ei, în fiecare seară în care contractul prenupţial o împiedicase să petreacă timp de calitate cu rebelul ei soţ.

Astfel că, în momentul în care intră în palat şi îşi găsi bărbatul nud, tăvălindu-se lasciv pe o blană artificială de tigru, energia acumulată în perioada de huzur o ajută să suporte mai uşor impactul vizual.

„Va trebui să-l amendez pe Dan-Alexandru Radu, scumpul meu. Nu ţi-a zis că ce faci tu aici violează normele contractului prenupţial? Apropo, până la urmă ce faci tu aici”?

„I’m enjoying my nude self, dearest”, îi răspunse Zuckerberg, târşâindu-se pe blana artificială. „La naiba, iubito”, continuă pasionalul Z, „să lăsăm de-o parte hainele şi regulile. Uită de valet şi de contract. Viaţa e prea scurtă ca să o trăim altfel decât pe placul nostru”!

Oana Maria se apropie de răzvrătitul Z şi îi strecură o mână printre cârlionţi. Apoi îi întoarse capul catre camerele de supraveghere din sala mare în care se aflau.

„Si dacă văd bodyguarzii imaginile şi se simt ofensaţi de nuditatea noastră? Nu te mai recunosc, Mark Zuckerberg! Unde îţi sunt valorile”?

VI

Divorţul Oanei Maria de traumatizatul Z se rezolvă rapid. Conform cu contractul prenupţial, soţia nu se alese decât cu câteva milioane amărâte de dolari şi privilegiul de a-şi păstra slujba la Facebook.

Oana Maria lucra la departamentul de report. Contrar aşteptărilor, aceasta nu făcu niciun fel de presiuni pentru relaxarea regulilor de blocare a paginilor care ofensau cu nuditate. Adună, însă, o colecţie impresionantă de adrese ale celor care raportau astfel de fotografii.

Oana Maria avusese dintotdeauna o fire paşnică. Încercase mereu să fie amabilă chiar şi cu haterii, în ideea că îi poate educa cu vorba bună. Lunile petrecute lucrând la corporaţie, însă, o schimbaseră. Astfel că, atunci când Dan-Alexandru Radu intră în biroul ei, cu veşnicul lui aer lugubru, Oana Maria nu simţi nicio remuşcare atunci când îi înmână adresele pârâcioşilor.

Nu după mult timp, numărul de reporturi începu să scadă simţitor.

♥♥♥

Reclame

3 responses to this post.

 1. Posted by Noob on 25/03/2015 at 12:03

  TLDR

  Apreciază

  Răspunde

 2. Inca mai rad :)))) Si uite asa o sa traim intr-o lume mai buna si mult mai libera :)))

  Apreciază

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: