Povestea petrecerii lui Bogdan Olteanu. Vineri dimineaţa

1_1

Alexandra Panaite aproape se înduioşă când, după ce făcu cunoştinţă cu Dan-Alexandru Radu, acesta nu găsi altceva mai interesant de spus despre el decât că îşi petrecuse dimineaţa cărând nişte saci de ciment. Totuşi, banalitatea acestei afirmaţii mai salvă puţin din aparenţe. Când sosise pe terasa de la Baraka, după ce dăduse două ture de Herăstrău pentru că se rătăcise, Dan-Alexandru Radu avea un aer oarecum fioros. Chiar îl auzise pe Petrache remarcând, la sosirea acestuia: „Ai o faţă de parcă ai vrea să spargi o sticlă de bere în capul cuiva”.

Totuşi, când Alexandra Panaite se trezi, vineri dimineaţă, amintirile o purtară mai degrabă către desfătările petrecerii din ajun şi mai puţin către elucubraţiile lui Dan-Alexandru Radu. Acesta reuşise într-un târziu să-şi croiască drum prin mulţimea de petrecăreţi de la Baraka către sărbătoritul Bogdan Olteanu. Îi înmână acestuia cea mai urâtă pungă de plastic imaginabilă, zicând: „M-am gândit când ţi-am luat cadoul ce lipseşte în viaţa ta. Nişte kitsch”. Ca niciodată, Bogdan Olteanu răsese deja vreo trei beri în prima oră a sindrofiei, asa că, atunci când desfăcu pachetul şi scoase scrumiera în formă de palmă întinsă, pe care Dan-Alexandru Radu i-o oferise drept cadou, reuşi să-şi menţină cumpătul cât se poate de onorabil.

Abia vineri dimineaţă, când se trezi şi îşi aprinse prima ţigară, remarcă cât de oribilă e scrumiera în care scutură scrumul. Palma întinsă care era scrumiera se dubla în privirea împăienjenită a lui Bogdan Olteanu care simţi că o palmă similară îl strânge de creier. Cu capul pulsând îşi aminti de ritmurile petrecerii din ajun. Dana Bergheş ştiuse perfect cu ce muzică să-i gâdile pe invitaţii lui Bogdan Olteanu, la Baraka. Până şi Dan-Alexandru Radu părea entuziasmat de atmosferă şi se zbuciuma pe terasă făcând să trepideze scândurile de pe jos.

Când deschise frigiderul, vineri dimineaţă, Alexandra Panaite îşi aminti că aducerea lui Dan-Alexandru Radu pe ringul de dans fusese opera ei. I se făcuse milă de el după ce, urmându-şi povestea cu sacii de ciment, acesta continuase să-i vorbească despre tehnicile cele mai potrivite pentru căratul sacoşelor grele. Pentru a se integra în grup îi recomandase să urmeze exemplul lui Bogdan Olteanu şi să mai bea ceva, ca să se destindă. Apoi îl sfătuise ca, dacă îi e jenă de felul în care se mişcă în timpul dansului, să o facă cu ochii închişi.

Cu ochii deschişi în faţa frigiderului gol, Alexandra Panaite realiză că nu are cum să scape de un drum prelungit de cumpărături matinale. Se îmbracă în grabă. Alese o rochie neagră, nu tocmai potrivită pentru alergături. Îşi dădea seama de asta, însă era încă cu mintea la petrecerea din ajun, când toată lumea o complimentase pentru costumaţia ei elegantă.

Inclusiv Karin Delia, care, alunecând ca peştele în apă printre petrecăreţi, fu bulversată să-l vadă pe Dan-Alexandru Radu executând mişcări ce puteau fi interpretate drept o tentativă de dans. Pentru că o făcea cu ochii închişi, însă, Dan-Alexandru Radu întârzia să îi pună întrebarea pe care toată lumea i-o adresase în seara aceea. De ce are ochiul stâng vânăt?

„Pentru că esti prea gentelman să întrebi, o să-ţi spun eu, Dan-Alexandru Radu. Am fost la Vama Veche şi am făcut greşeala, aşa, fiică a mării cum sunt, să mă arunc în cap, în apă, fără să cercetez terenul înainte”.

Vineri dimineaţă, Karin Delia încă mai avea în minte plăcerile Vămii Vechi şi ale petrecerii din ajun. Aproape că uită că are o întâlnire cu nişte clienţi, aşa că, în graba de a se îmbraca, renunţă să se mai macheze pentru a-şi masca ochiul vânăt. Coborând la metrou, Karin Delia remarcă faptul că e ocolită de oameni aşa cum oamenii ocolesc de obicei victimele. Se trezi singură într-un colţ de peron aşa cum stătea Dan-Alexandru Radu, aseară, la marginea mulţimii, după ce, în entropia petrecerii, ieşise de sub aripa protectoare a Alexandrei Panaite.

Când Teona Galgoţiu ajunse la petrecere, Dan-Alexandru Radu, întors cu spatele la mulţime, se holba la scoarţa unui copac de parcă ar fi vrut să-i dea copacului cu o sticlă de bere în cap. Teona Galgoţiu începu să zboare prin mulţime, lăsând în urmă o dâră de apă plată, salutând şi intrând în vorbă cu toată lumea de parcă în loc de socializare ar fi jucat şah sincron. În fuga ei nu neglijă să complimenteze şi ţinuta Alexandrei Panaite.

Vineri dimineaţă, Alexandra Panaite, acum încărcată de sacose pline de mărunţişuri indispensabile, ieşea din magazin şi, rezistând ideii de a lua un taxi, înainta greoi cu poverile atârnându-i pe lângă rochia neagră pe trotuarele vâscoase ale capitalei. Alexandra Panaite ştia cum să aranjeze în cele mai mici detalii un platou de film. Cărându-se cu plasele după ea, însă, realiză că ăsta nu e filmul ei. Se aşeză pe o băncuţă, lângă un refugiu RATB pe care rămăsese lipit, de anul trecut, un afiş de la Nymphomaniac, în care Charlotte Gainsbourg mima glamouros orgasmul. Lângă el, doi domni în papuci, bermude şi maieuri suflecate în aşa fel încât să lase burţile la vedere dădeau pe gât peturi de Neumarkt. „Uite oameni care ştiu să se adapteze la situaţie”, îşi zise Alexandra Panaite. Privind merele lui Adam ale domnilor oscilând în sus şi în jos pe măsură ce berea li se prelingea pe esofag, Alexandra Panaite îşi aminti de Bogdan Olteanu, din ajun.

Bogdan Olteanu pierduse şirul berilor băute, însă, cum efectele beţiei erau greu de distins de cele ale stării de bine pe care invitaţii i-o creau, îşi zise că nu e cazul să se înfrâneze. Toată lumea din jurul lui îşi dădea acum în petec. Karin Delia îşi flutura pletele pe ringul de dans ca Traci Lords în „Cry-Baby”, timida şi eleganta Alexandra Panaite rivaliza cu actorii invitaţi la petrecere prin mişcările de dans, Teona Galgoţiu descria un du-te-vino fluid zburând de-a lungul şi de-a latul terasei, vărsând apă plată peste tot şi purtându-se de parcă ea ar fi fost amfitrioana, ba până şi Dan-Alexandru Radu, izolat la marginea meleului, dădea absorbit din cap pe ritmul melodiilor, sorbind din berea pe care o ţinea în mână cam o dată la 15 minute.

Vineri dimineaţă, în timp ce Bogdan Olteanu constata că pe lângă greaţă şi durerea de cap l-a apucat şi ficatul, Dan-Alexandru Radu se felicita pentru lipsa de mahmureală, dar constata că, din cauza sticlei ăleia de bere cu care se tot plimbase în jurul meleului de dansatori de aseară, are acum o febră musculară mai mare decât cea provocată de sacii de ciment căraţi în dimineaţa zilei de ieri. Dan-Alexandru Radu îşi renova garsoniera de două camere, iar aceste gânduri îl prinseră acum la Dedeman, unde trebuia să mai cumpere încă o tranşă de materiale. Umplu un cărucior de saci de glet şi adezivi, amorse şi plăci de polistiren extrudat şi, conştient că transportul oferit de Dedeman e o perpetuă ţeapă, ieşi din magazin pentru a negocia cu transportatorii paraziţi din parcare. Tocmi un nene cu o dubă să îi care chestiile până la bloc şi apoi încă două etaje până la garsonieră, după care se întoarse să ia căruciorul, luând de la buticul de la ieşirea din Dedeman şi câteva sandviciuri şi nişte sticle de bere pentru a-şi omeni zugravii care îi veneau în acea după-amiază. Ajungând cu duba pe drumul pietruit din faţa blocului său, zgâlţâiturile îi amintiră lui Dan-Alexandru Radu de armonia ultimului dans de noaptea trecută.

„Intră în pula mea în rândul oamenilor şi dansează, Dan-Alexandru Radu”, îl ademenise Karin Delia, trăgându-l de la periferia terasei, unde stătea refugiat, în mijlocul acţiunii. Karin Delia era sufletul petrecerii şi nu tolera ca oamenii din jurul ei să o ardă aiurea. Atmosfera se animă destul de repede, mai ales că Dana Bergheş băgase nişte BUG Mafia din colecţia anilor ’90, stârnind nostalgii în populaţia adultă a terasei. Începu să se rupă în figuri cu Dan-Alexandru Radu, care rezistă 5 minute până să se retragă ca un laş pe o băncuţă; se rupse în figuri cu Alexandra Panaite, care părea că stăpâneşte ringul; se rupse în figuri apoi cu Teona Galgoţiu cu sentimentul că a devenit un izvor de groove pentru noile generaţii.

Vineri dimineaţă, în metrou, Karin Delia rememora aceste momente privindu-le însă într-o altă lumină. Se simţea acum străină de versurile misogine şi agresive de la BUG Mafia. Majoritatea femeilor din vagonul de metrou se uitau la ochiul ei vânat şi era foarte clar pentru Karin Delia ce gândeau. Avu însă un sentiment bizar. Deşi era clar din privirile lor că le este familiară situaţia, în ochi nu li se citea compasiune, ci dispreţ. Brusc, Karin Delia realiză că trăieşte într-o bulă formată din oameni mişto care o împiedică să aibă o idee corectă despre societatea hâdă în care se mişcă. Plăcerile serii precedente se transformară în remuşcări. Se gândi că poate a sosit timpul să renunţe la a mai fi un izvor nesecat de groove şi să devină în schimb o voce mai clară a activismului feminist. Karin Delia ridică din podea privirea-i vânătă înfigând-o cu mândrie în cele ale călătoarelor din metrou. Planurile de viitor i se cristalizau din ce în ce mai ferm. Era acum dispusă la efort şi sacrificii. Va începe prin a renunţa la a mai merge la petreceri de genul celei date de Bogdan Olteanu.

Aseară, pe măsură ce petrecerea se întinsese spre orele mici ale nopţii, Bogdan Olteanu simţea cum starea acum neîndoielnică de beţie i se transformă în stare de graţie. Se uită la Alexandra Panaite care arăta ca o cireaşă pe tortul perfect care era petrecerea lui şi sorbi din bere. Se uită la Karin Delia care făcea piruete pe ringul de dans şi sorbi din nou mulţumit din bere. Se uită cu candoare la Dan-Alexandru Radu care discuta politicos pe o băncuţă cu Teona Galgoţiu despre virtuţile educaţiei superioare şi mai sorbi puţin din bere. La un moment dat începu să râdă de unul singur gândindu-se că trăieşte un moment perfect şi că, ca Peter Pan, ar vrea să o ţină în felul acesta la nesfârşit. Restul nopţii era o nebuloasă, iar puţinele amintiri pe care le mai avea se amestecară în creierul deshidratat al lui Bogdan Olteanu ca o omletă pe măsură ce, vineri dimineaţă, nu mai putu amâna inevitabilul şi dădu fuga la baie cu degetele băgate pe gât. Privindu-se apoi cu ochii înlăcrimaţi în oglindă, realiză că, de la un anumit punct încolo, aniversările nu mai sunt motive de petrecere ci un prilej de a tine cont de faptul că oamenii îmbătrânesc. Ieşi din baie şi, văzând scrumiera de la Dan-Alexandru Radu, luă brusc decizia de a se lăsa de fumat şi de petreceri. Se îmbracă greoi şi ieşi prin soarele agresiv al dimineţii decis să se oprească la prima farmacie. Pe lângă durerile de tot felul îl preocupa acum şi faptul că are halucinaţii. I se păruse că o vede pe Alexandra Panaite într-o rochie neagră, cărând mai multe sacoşe de plastic în spinare, ca Moş Crăciun.

Alexandra Panaite nu apucase să se urce în autobuz. Cei doi domni în maieu îi blocaseră calea, iar când să se strecoare, una dintre plase se rupsese, risipindu-şi conţinutul cale de cinci metri pătraţi. Suflecându-şi rochia neagră, Alexandra Panaite se târî în pasul piticului pentru a-şi aduna mărunţişurile indispensabile, apoi le îngrămădi în celelalte plase, care deveniră de două ori mai incomode. Cocoşată de greutăţi, cu părul răvăşit pe faţă, Alexandra Panaite se uită cu ură la afişul cu Charlotte Gainsbourg din staţia de autobuz. Lasă plasele jos, scoase din geantă un marker şi îi desenă actriţei două braţe de care atârnau două sacoşe. În locul orgasmului glamouros, biata Charlotte parea acum strivită de povara greutăţilor vieţii cotidiene. Mai îmbunată, Alexandra Panaite luă plasele de pe jos şi şi le aruncă peste umăr, amintindu-şi de sfaturile lui Dan-Alexandru Radu legate de metodele cele mai bune de a căra greutăţi.

Dan-Alexandru Radu, însă, nu se mai simţea aşa mândru de calităţile lui de hamal, odată ajuns cu materialele de renovat în faţa blocului. Seara precedentă îi arătase că, aşa sălbatic cum era, cu puţin efort se poate integra într-un colectiv petrecăreţ. În timp ce descărca sacii de adeziv din dubă rememora cu încântare cum, cu ajutorul Alexandrei Panaite şi graţie ameninţărilor primite de la Karin Delia reuşise să danseze printre oameni fără să vătămeze pe cineva. Chiar şi când seara se mai relaxase, se făcuse util aducându-i sticle de apă plată Teonei Galgoţiu, care dintr-un motiv sau altul reuşea mereu să le verse pe jos sau pe meseni. Auzindă că o preocupă gândul facultăţii, o sfătuise apoi să aleagă specializarea de film în locul celei de scenariu, de preferinţă nu în România, lăsându-i impresia că se pricepe la viaţă, sau ceva. Plecase de la petrecere mai devreme, însă mulţumit că reuşise să şteargă prima impresie pe care o făcuse.

Vineri dimineaţă, încă mândru de el, Dan-Alexandru descarcă din dubă şi cel de-al nouălea sac de adeziv, moment în care tot feng shui-ul i se destrămă. Îşi dădu seama că, deşi nenea pe care îl tocmise îi promisese că îl va ajuta la descărcatul şi căratul sacilor în garsonieră, până acum făcuse singur toată munca. Nenea vorbea la telefon cu spatele la el, nedând niciun semn că o să pună osul la treabă. Dan-Alexandru Radu se gândi câteva secunde dacă să-i zică ceva sau nu, apoi apucă o sticlă de bere şi i-o sparse în cap. Când fu încărcat la rândul lui în duba poliţiei şi luat la pulane de agenţi, înainte să leşine, Dan-Alexandru Radu nu putu să nu se gândească ce ar crede acum Teona Galgoţiu văzând ce specimen reprobabil îi dăduse sfaturi de viaţă seara trecută.

Vineri dimineaţă, Teona Galgoţiu încă mai dormea. Visa ca îşi turnase o sticlă de apă plată în cap, apoi ieşise în zbor călare pe un mop pe fereastră. Admiră de sus panorama Bucureştiului o vreme, apoi, moleşită de caniculă, coborî să se scalde în Dâmboviţa, printre alge şi pet-uri de plastic. Se trezi oarecum dezgustată. Deschizând Facebook-ul, citi numai statusuri deprimante din partea petrecăreţilor de aseară. Începu să viseze, de data asta cu ochii deschişi, să se scalde cât mai curând în râul Hudson.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: